SIGNE MEIRĀNE

Kulinārijas žurnāla "Četras Sezonas" galvenā redaktore un bloga storyaboutfood.com autore

Olas manā dzīvē spēlē lielu lomu. Man tās ļoti garšo, un es uzskatu, ka, lai kādas vegāniskas un bez-olu receptes mēs gatavotu, olas tomēr ir tas maģiskais “instruments”, kas to gala garšu padara daudz, daudz labāku.

POLENTA AR DĀRZEŅIEM UN BEZ ČAUMALAS VĀRĪTU OLU

SASTĀVDAĻAS

  • 3 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
  • 150g gabalos sagriezta cukini
  • 150g šķēlēs sagrieztas eringi sēnes
  • 100g gabalos saplēstas keila lapas
  • 1 liela caur ķiplokspiedi izspiesta ķiploka daiva
  • svaigs timiāns, oregano
  • 2 aukstas olas
  • 1 ēd.k. baltvīna etiķa
  • 80g polentas
  • 350ml karsta ūdens
  • jūras sāls
  • svaigi malti
  • melnie pipari
  • sakapāts svaigs čili

PAGATAVOŠANA

1. Katlā vāri ūdeni, kurā liksi vārīties olas;

2. Kamēr ūdens vārās, pannā sakarsē eļļu. Liec cukini ar sēnēm un garšaugiem, un uz vidēji lielas liesmas cep, kamēr gandrīz gatavi. Pieliec keila lapas, ķiploku, sāli, piparus, un turpini cept uz nelielas liesmas kamēr gatavs;

3. Kad ūdens uzvārījies, nogriez nelielu liesmu, lai viegli burbuļo, un pievieno 1 ēdamkaroti baltvīna etiķa. Bļodā lēnām iesit olu. Katlā ar dakšiņu uztaisi virpuli, tam pa vidu ieslidini olu un ļauj, lai saķeras kopā un izveidojas apkārtējā baltā kārtiņa. Blakus ieslidini otru olu (arī no trauciņa). Vāri 3-4 minūtes, lai dzeltenums vēl iekšā ir mīksts (pārbaudi ar putu karoti lēnām izceļot un pataustot dzeltenuma daļu). Izcel ārā;

4. Citā katlā, kamēr vārās olas, pielej polentai paredzēto karsto ūdeni. Maisot ar karoti, pieber polentu un turpini maisīt, kamēr tā gatava (pēc ražotāja norādījumiem). Pieber nedaudz sāls;

5. Pasniedz, traukā liekot polentu, pa virsu cukini ar sēnēm un keilu, un tad olu. Uzliec olu un, ja vēlies, uzber piparus!