Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!

Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!

PAULA ROZE

Iedvesmas bloga autore

Jau otro gadu pēc kārtas Balticovo rīko fotorecepšu konkursu #PieliecOlu2 un arī šogad esmu aicināta padalīties ar kādu savu recepti. Šādi uzaicinājumi mani nekad nebeigs mulsināt, jo es tiešām esmu cilvēks vulgaris, kurš savā virtuvē reti (ok, nekad) atklāj Ameriku, tomēr ēst man patīk un arī izmēģināt jaunas lietas man patīk, tāpēc šai receptei pirmo reizi izmēģināju uzvārīt olu bez čaumalas (angliski – poached egg). Man tas vienmēr bija šķitis kaut kas tuvu raķešu zinātnei, bet izrādījās daudz vieglāk, kā biju domājusi. Protams, izpildījums varētu būt labāks, jo drusku pārvārīju olu (vāriet 3 minūtes, nevis 4), tomēr nemelošu, brokastis sanāca ļoti, ļoti garšīgas un iesaku arī jums visiem pamēģināt pagatavot šādu “eksperimentu”, ja vēl neesat mēģinājuši. Profesionālie pavāri novērsieties, bet ēšanas entuziasti – pieslēdzieties!

Pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas (1 porcija):

  • 1 liela ola
  • Maizes šķēle (es izvēlējos Fazer dārzeņu maizi ar saldo kartupeli un lēcām)
  • Mazdrusciņ kāda kausētā siera
  • ēd.k. etiķa (es izmantoju sarkanvīna etiķi)
  • sāls pēc garšas
  • daži sparģeļi (es šoreiz izmantoju mini sparģeļus)
  • sviesta pikucis
  • šķipsniņa rīvētā siera (vislabāk būs kāds aromātisks cietais siers, kaut vai vecais, labais parmezāns)

Pagatavošana:

  • Nomazgājam sparģeļus, nogriežam mazu daļiņu no “kājiņas”, lai svaigāks sparģelis un liekam to kādā katliņā, verdošā ūdenī pasautēties pāris minūtes. Burtiski 3-4, ne vairāk, lai sparģelis iekšā tik un tā ir kraukšķīgs, nevis ļengans. Garšai pieberam šķipsnu sāls, var piemest kādu citrona šķēlīti, zinu, ka ir cilvēki, kuri pieber arī drusciņu cukura, bet es iztieku bez.
  • Tikmēr lielākā katliņā uzvāram ūdeni līdz verdošai kondīcijai.
  • Kamēr vārās ūdens, uzmanīgi iešķiļam oliņu mazā trauciņā.
  • Kad ūdens pamatīgi burbuļo, tad ielejam tajā ēdamkaroti etiķa un ar karoti pamatīgi samaisām. Tā, lai izveidojas riktīgs ūdens virpulis. Kaut kas līdzīgs atvaram. Ar šo sadaļu esiet, ļoti, ĻOTI, ĻOOOOTI uzmanīgi, jo ūdens ir verdošs! Nevicinaties ar karoti tā, it kā nebūtu rītdienas – maigi, maigi uzmaisiet ūdensvirpuli.
  • Tad lēnītēm ieslidinām olu no mazā trauciņa pašā virpuļa viducī un ļaujam tai dzīvot savu dzīvi 3 minūtes. Noteikti ne vairāk. Protams, ja patīk drusku cietāka ola, kā šīs receptes bildēs, tad vāriet 4 minūtes, bet, ja gribas īstu poached eggefektu, pilnīgi pietiks ar 3 minūtēm.
  • Sparģeļi jau noteikti sen kā sasautējušies, tāpēc pārceļam tos uz pannas un maigi apcepam sviestiņā. Cepam uz vidējas uguns un pieraugam, lai tie nepārcepas. Kad gatavi, pārceļam uz šķīvja un pārberam ar drusku siera.
  • Kamēr ola gatavojas (jūs jau redzat, ka gatavošanas laiki ir ļoti īsi, tāpēc jārīkojas ātri, lai viss ir silts pie pasniegšanas), tikmēr uz maizes šķēles uzziežam savu izvēlēto kausēto sieru un liekam uz šķīvja. 
  • Tad uz maizītes liekam olu un pievienojam sparģeļus. Gatavs un labu apetīti!
  • Vienkārši, ātri un ļoti garšīgi!

Saite uz blogu  http://www.mrspaularoze.com