Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!
Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!
PAULA ROZE
Iedvesmas bloga autore
Jau otro gadu pēc kārtas Balticovo rīko fotorecepšu konkursu #PieliecOlu2 un arī šogad esmu aicināta padalīties ar kādu savu recepti. Šādi uzaicinājumi mani nekad nebeigs mulsināt, jo es tiešām esmu cilvēks vulgaris, kurš savā virtuvē reti (ok, nekad) atklāj Ameriku, tomēr ēst man patīk un arī izmēģināt jaunas lietas man patīk, tāpēc šai receptei pirmo reizi izmēģināju uzvārīt olu bez čaumalas (angliski – poached egg). Man tas vienmēr bija šķitis kaut kas tuvu raķešu zinātnei, bet izrādījās daudz vieglāk, kā biju domājusi. Protams, izpildījums varētu būt labāks, jo drusku pārvārīju olu (vāriet 3 minūtes, nevis 4), tomēr nemelošu, brokastis sanāca ļoti, ļoti garšīgas un iesaku arī jums visiem pamēģināt pagatavot šādu “eksperimentu”, ja vēl neesat mēģinājuši. Profesionālie pavāri novērsieties, bet ēšanas entuziasti – pieslēdzieties!
Pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas (1 porcija):
- 1 liela ola
- Maizes šķēle (es izvēlējos Fazer dārzeņu maizi ar saldo kartupeli un lēcām)
- Mazdrusciņ kāda kausētā siera
- ēd.k. etiķa (es izmantoju sarkanvīna etiķi)
- sāls pēc garšas
- daži sparģeļi (es šoreiz izmantoju mini sparģeļus)
- sviesta pikucis
- šķipsniņa rīvētā siera (vislabāk būs kāds aromātisks cietais siers, kaut vai vecais, labais parmezāns)
Pagatavošana:
- Nomazgājam sparģeļus, nogriežam mazu daļiņu no “kājiņas”, lai svaigāks sparģelis un liekam to kādā katliņā, verdošā ūdenī pasautēties pāris minūtes. Burtiski 3-4, ne vairāk, lai sparģelis iekšā tik un tā ir kraukšķīgs, nevis ļengans. Garšai pieberam šķipsnu sāls, var piemest kādu citrona šķēlīti, zinu, ka ir cilvēki, kuri pieber arī drusciņu cukura, bet es iztieku bez.
- Tikmēr lielākā katliņā uzvāram ūdeni līdz verdošai kondīcijai.
- Kamēr vārās ūdens, uzmanīgi iešķiļam oliņu mazā trauciņā.
- Kad ūdens pamatīgi burbuļo, tad ielejam tajā ēdamkaroti etiķa un ar karoti pamatīgi samaisām. Tā, lai izveidojas riktīgs ūdens virpulis. Kaut kas līdzīgs atvaram. Ar šo sadaļu esiet, ļoti, ĻOTI, ĻOOOOTI uzmanīgi, jo ūdens ir verdošs! Nevicinaties ar karoti tā, it kā nebūtu rītdienas – maigi, maigi uzmaisiet ūdensvirpuli.
- Tad lēnītēm ieslidinām olu no mazā trauciņa pašā virpuļa viducī un ļaujam tai dzīvot savu dzīvi 3 minūtes. Noteikti ne vairāk. Protams, ja patīk drusku cietāka ola, kā šīs receptes bildēs, tad vāriet 4 minūtes, bet, ja gribas īstu poached eggefektu, pilnīgi pietiks ar 3 minūtēm.
- Sparģeļi jau noteikti sen kā sasautējušies, tāpēc pārceļam tos uz pannas un maigi apcepam sviestiņā. Cepam uz vidējas uguns un pieraugam, lai tie nepārcepas. Kad gatavi, pārceļam uz šķīvja un pārberam ar drusku siera.
- Kamēr ola gatavojas (jūs jau redzat, ka gatavošanas laiki ir ļoti īsi, tāpēc jārīkojas ātri, lai viss ir silts pie pasniegšanas), tikmēr uz maizes šķēles uzziežam savu izvēlēto kausēto sieru un liekam uz šķīvja.
- Tad uz maizītes liekam olu un pievienojam sparģeļus. Gatavs un labu apetīti!
- Vienkārši, ātri un ļoti garšīgi!
Saite uz blogu http://www.mrspaularoze.com
- OLGA ELSTE PASTA AR PORTOBELLO SĒNĒM UN OLAS DZELTENUMU ĒRIKS DREIBANTS OLA MUNDIERĪ AR JAUNIEM KARTUPEĻIEM UN GAILENĒM
- OLGA ELSTE VASARAS DĀRZEŅI AR KAZAS SIERU UN OLU ĒRIKS DREIBANTS GOGELMOGELIS AR SVAIGĀM OGĀM
- LAURA GRĒVIŅA OLAS AR GRIĶU PĀRSLĀM UN GAILENĒM ĒRIKS DREIBANTS GIN FIZZ
- LAURA GRĒVIŅA VASARAS SALĀTI AR TUNCI BRIGITA DAMBE GRIEĶU BURGERI AR VĒRŠACI
- ANNIJA APSĪTE CHAMPIGNON QUICHE JEB KO DARĪT, KAD MĀJĀS DAUDZ OLU BRIGITA DAMBE BRĪVDIENU RĪTU PLAUCĒTĀS OLAS
- ANNIJA APSĪTE SĀLĪTAS ĶILAVAS AR OLĀM ILZE LIPSKA VASARAS LAPU SALĀTI AR VĀRĪTĀM OLĀM
- DANA ROŽLAPA BURKĀNU KĒKSS ILZE LIPSKA OLU SALĀTI - KĀ BĒRNĪBĀ
- DANA ROŽLAPA RIKOTAS PANKŪKAS AR SVAIGO PLŪMJU MĒRCI SANTA MATULE BANĀNU PANKŪKAS
- ZIGISMUNDS SIRMAIS TUNČA SALĀTI SANTA MATULE VESELĪGĀ PĒC-SACENSĪBU UZKODA
- ZIGISMUNDS SIRMAIS UZKODA STARP TRENIŅIEM – MAIZĪTES AR OLU UN BEKONU ANSIS KLINTSONS SALĀTI AR VĀRĪTU OLU
- UNA ULME OLU MASKAS SEJAI UN MATIEM ANSIS KLINTSONS GRAUDU RIKA AR VĀRĪTU OLU UN ZAĻUMIEM
- KATRĪNA PURIŅA-LIBERTE TIRAMISU AR OGĀM ANASTASIJA MARUTA VEĢETĀRIE TAKO AR OLU
- SIGNE MEIRĀNE POLENTA AR DĀRZEŅIEM UN BEZ MIZAS VĀRĪTU OLU LĪNA MŪZE AR TĪTARA GAĻU UN SPINĀTIEM PILDĪTS TOMĀTS AR OLAS CEPURĪTI
- PAULA ROZE SILTI SVAIGIE VISTAS SALĀTI LĪNA MŪZE CEPTAS OLAS PAPRIKAS “ FORMIŅĀ” AR BEKONU, BIEZPIENU UN RUDZU MAIZI
- ANASTASIJA MARUTA VESELĪGAIS OLBALTUMA DZĒRIENS PĒC TRENIŅA LĪNA MŪZE CEPTAS OLAS PAPRIKAS “ FORMIŅĀ” AR BEKONU, BIEZPIENU UN RUDZU MAIZI