Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!

Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!

ILZE LIPSKA
Bioloģiskā lauksaimniece un bloga “Absolūts Ēd” autore

OLU SALĀTI - KĀ BĒRNĪBĀ

Nudien neatceros, vai šos salātus ēdām ziemā, bet vasaras brokastīs, kad pirms tam jāaizskrien uz dārzu pēc lociņiem un dillītēm.... mmm... bērnības vasaras garša!

Eksperimentēts ir daudz, bet klasika tomēr vai nu atmiņu dēļ vai.. bet ir gardākā versija. Šad tad gan te likām klāt arī mencu aknas, tā ir vienīgā lieta, ar ko tiešām te varētu papildināt, bet nu reizi pa reizei tik.

 

NEPIECIEŠAMS:

  • vārītas olas
  • sviests
  • sāls, pipari
  • lociņi un dillītes

PAGATAVOŠANA:

Vārītās olas saspaida ar dakšiņu, pievieno mīkstu sviestu un visu samaisa kopā. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Un smalki sagrieztus lociņus dillītes (vai arī tik smalki, cik nu bērni paši sagriež..)

Bērnībā tā bija baltmaize, kas neiztrūkstoši gāja kopā ar šo kombināciju, bet, tā kā nu jau teju pusgadu paši cepam maizīti, un garšas kārpiņas arī pa šiem gadiem mainījušās (bet varbūt vienkārši mūsdienās vairs necep tik garšīgu baltmaizi?), tad salātus liekam uz pilngraudu biešu maizītes. Lai gan saucam par olu salātiem, nekad neesam ēduši tos kā salātus, bet vienmēr kopā ar maizes šķēli, liekot olas uz maizes.

Un diena var sākties! Par olām runājot.... kad izvārīju šīs olas, saliku šķīvī, atmiņā atausa ne tikai vasaras rītu brokastis, bet ģimenes laivu braucieni. Mamma stāsta, ka mēs mazi būdami, kā iekāpām laivā, tā mums vajadzējis ēst! Apetīte svaigā gaisā nudien ir daudz labāka, ne? Nav ne jausmas, kas vēl mums toreiz tādos laivu braucienos bija līdzi, bet vārīta ola katram bija noteikti. Aizverot acis to pilnīgi redzu, Gauja ar roku aizsniedzama, un vārīta ola rokās... Dīvaina ir tā cilvēka atmiņa, sakiet ko gribat. Pēc kāda principa tā izvēlas sīkumus, ko saglabāt, velns viņu zina.

Šos salātus gatavoju Balticovo kampaņas PIELIEC OLU ietvaros. Biju patīkami pārsteigta uzzinot, ka Balticovo ir tādas Brīvo vistu olas (tās, kuras apzīmē ar cipariņu 1, nevis 3, kas ir teju visām veikala olām, jo tās ir dējušas vistas sprostos). Tiesa, es diezgan sen nebiju veikalā gar olu plauktu nogājusi, bet savlaik tādas olas vajadzēja ar uguni meklēt. Visi tik gudri runāja, ka jāpērk tādas, bet kur tad tādas dabūt, ja lielveikalā nav? Tagad ir izvēle.

Saite uz Ilzes Lipskas blogu

OLU SALĀTI - KĀ BĒRNĪBĀ