Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!

Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!

ILZE LIPSKA
Bioloģiskā lauksaimniece un bloga “Absolūts Ēd” autore

VASARAS LAPU SALĀTI AR VĀRĪTĀM OLĀM

Es dievinu salātus!
Nezinu, vai tas ir pamanāms blogā, bet kad dzirdu, ka kādam negaršo salāti.... vienmēr brīnos. Tā viņiem esot bērnības trauma. Ha. Man ir tieši pretēja trauma. Man garšoja, bet ome taisīja tikai mazliet un katram tika uz šķīvja tikai neliela karotīte salātu. Ai, kā toreiz domāju - izaugšu liela, un ēdīšu salātus tik, cik vēlēšos! Varbūt tas ir noslēpums? Nedot bērniem salātus daudz, lai viņiem tos gribētos? Labi, es jau tik smeju, bet nudien - salāti man garšo.

Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem - vārīta ola, bet dažādībai - katru reizi cita salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā - jogurta-sinepju mērce. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag, tāpēc nelieku, pietiek ar sinepju pikantumu.

SALĀTIEM VAJADZĒS:

  • kādu nebūt lapu salātu
  • sīpollociņus
  • redīsus
  • un olas (parasti 2 olas uz vienu porciju)

SALĀTU MĒRCEI:

  • bezpiedevu jogurts
  • sinepes
  • citrona sula
  • medus

PAGATAVOŠANA:

Precīzas proporcijas labprāt nerakstītu, jo salātu mērce jāgatavo un jāgaršo. Man patīk diezgan pikanta, bet sinepes var pielikt arī pavisam nedaudz. Sāli - kā jau minēju, katrs pēc saviem ieskatiem - liek vai neliek. Salātu mērci var pagatavot arī vairāk un uzglabāt ledusskapī, izlietot nākamajā vai aiznākamajā dienā.

Biju patīkami pārsteigta uzzinot, ka Balticovo ir tādas Brīvo vistu olas (tās, kuras apzīmē ar cipariņu 1, nevis 3, kas ir teju visām veikala olām, jo tās ir dējušas vistas sprostos). Tiesa, es diezgan sen nebiju veikalā gar olu plauktu nogājusi, bet savlaik tādas olas vajadzēja ar uguni meklēt. Visi tik gudri runāja, ka jāpērk tādas, bet kur tad tādas dabūt, ja lielveikalā nav? Tagad ir izvēle.

Saite uz Ilzes Lipskas blogu

 

VASARAS LAPU SALĀTI AR VĀRĪTĀM OLĀM