Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!

Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!

BRIGITA DAMBE
Bloga www.brigitadambe.com autore

GRIEĶU BURGERI AR VĒRŠACI

Jūs visi jau sen zināt, ka esmu 100% brokastu cilvēks un mēģinājums kļūt par veģetārieti izgāzās - tas viss pateicoties olai. Nu nevaru un pat negribu mācēt bez tās! Tā ir mana trešā roka virtuvē un šķiet viens no nedaudzajiem pārtikas produktiem, kas kā iepirkumu groziņā, tā ledusskapī atrodams vienmēr.

Ja agrāk viss, kas mani interesēja bija tas kā ēdiens izskatās un garšo, tad šobrīd manā uzmanības lokā ir nonākusi arī tā uzturvērtība. Piemēram - ola ir proteīniem un holīna bagāta, nesatur cukuru un ogļhidrātus. Perfekts sabiedrotais visas dienas garumā, lai smadzenes un organisms kopumā spētu pilnvērtīgi darboties! Esmu atradusi veidu kā pievienot to jebkurā ēdienreizē sākot no plaucētām olām brokastīs un kūkām našķošanās reizēs, beidzot ar picām, burgeriem, zupām un svaigajiem salātiem pusdienās un vakariņās.

Augot olu patēriņam mainījās ne tikai mana attieksme pret to kā ēdienu sastāvdaļu, bet arī pret to kādas olas lietoju uzturā. Pēc iespējas lietoju lauku olas, bet, kad tās aptrūkstās vai nav pieejamas, veikalu plauktā meklēju brīvo vistu olas, kas redzējušas saules gaismu, elpojušas svaigu gaisu un ķerstījušas mušas un sienāžus. Tā teikt, kaut nedaudz piedzīvojušas to, kas īstai vistai pienākas un notvērušas to maigo garšu, ko sapildīt katrā oliņā.

Šodien dalos ar pavisam vienkāršu veidu kā man patīk pievienot olas ēdienreizēm - vēršaci lieku uz jebkā! Sāku ar avokado un olas maizītēm brokastīs, beidzu ar gardu burgeri vakariņās!

BURGERIEM NEPIECIEŠAMS:

GAĻAS KOTLETES

  • 500 grami liellopu gaļas, malta
  • 100 grami spinātu lapu
  • 60 grami fetas siera, sadrupināts
  • 20 grami saulē kaltētu tomātu, sakapāti
  • 2 olas, izmantoju BALTICOVO brīvo vistu olas
  • 1/2 tjk sāls

PIEDEVAS

  • 4 maizītes
  • sauja spinātu lapu
  • 1 tomāts, sagriezts šķēlēs
  • tzatziki vai ķiploku mērce
  • 4 olas, izmantoju BALTICOVO brīvo vistu olas

PAGATAVOŠANA:

  1. Bļodā samaisa burgeru sastāvdaļas, izveido četras kotletes un liek ledusskapī uz stundu (15 min saldētava) - tas palīdz kotletēm sacietēt un cepot nejukt ārā.
  2. Tikmēr uz pannas apbrūnina maizītes, sagriež tomātus, sacep vēršacis un sagatavo mērci, ja nepieciešams.
  3. Uz lēnas uguns cep kotletes, no abām pusēm tām jābūt brūnām. Ja pieejams pārtikas termometrs, kotletes gatavas, kad iekšā sasniedz 70 grādu pēc Celsija temperatūras.
  4. Montē augšā burgerus! Uz maizītes liek mērci, spinātu lapas, kotleti, vēršaci, tomātu, mērcīti un tad maizīti.

Saite uz Brigitas Dambes Blogu.