Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!
Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!
DANA ROŽLAPA
Sportiste, riteņbraucēja
BURKĀNU KĒKSS
Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādi veikalā pirkti našķi, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.
Pie reizes bija ļoti labs iemesls notraust putekļus ne tikai no kēksa veidnes, bet arī no manas mājas lapas recepšu sadaļas.
Šoreiz tapa burkānu kēkss, ko ķirbju sezonā var modificēt par ķirbja kēksu.
SASTĀVDAĻAS:
- 350 gr miltu
- 1 ½ tējkarote cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 3 olas (izmantoju Balticovo brīvo vistu olas)
- 175 ml saulespuķu eļļas (var izmantot olīveļļu)
- 2 banāni
- ½ citrona sulas
- 150 gr sarīvētu burkānu
- 100 gr žāvētu dzērveņu
PAGATAVOŠANA:
- Ieslēdz cepeškrāsni un ļauj tai uzkarst līdz 180 grādiem (atkarībā no cepeškrāsns, iespējams būs nepieciešama zemāka temperatūra);
- Ietauko veidni un izkaisa ar miltiem;
- Miltiem pieber cepamo pulveri un sāli;
- Citā traukā saputo olas ar cukuru. Pamazām pieputo klāt eļļu. Es putošanai izmantoju vienkāršu ar roku putojamo slotiņu. Varat, protams, izmantot arī rokas blenderi.
- Saputotās olas ar cukuru un eļļu pievieno miltiem un samaisa.
- Sašķaida vai sablenderē banānus. Es parasti to daru ar dakšiņu.
- Banāniem piespiež pus citrona sulas un tos pievieno mīklai.
- Mīklai pieber arī sarīvēto burkānus un žāvētās dzērvenes.
- Visu samaisa.
- Mīklu lej sagatavotajā veidnē, liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu. Kēkss ir gatavs, kad iedurot vidū koka irbulīti (es izmantoju visvienkāršāko sērkociņu), tas ir sauss. Izņemot no cepeškrāsns, kēksam aptuveni 10 minūtes ļauj padzist veidnē, tad izņem no tās un atdzesē pilnībā.
#pieliecolu
PIEZĪMES:
Ja sagribas uzcept burkānu kēksu, bet konstatējat, ka mājās nav saulespuķu eļļa, droši to varat aizstāt ar olīveļļu. Vēlams, lai tā nebūtu extra virgin. Esmu cepusi arī ar to, bet tad var just nedaudz olīveļļas asumu. Esmu eļļu aizstājusi arī ar sviestu, bet tad nedaudz pasildiet sviestu, lai mīkla iegūtu vajadzīgo vijīgo konsistenci. Savukārt, cukurniedru cukuru varat aizstāt ar parasto cukuru vai arī gaišo muskovado cukuru. Burkāni labi draudzējas ar valriekstiem. Varat droši mīklai piemest sauju sakapātu valriekstu. Esmu cepusi šo kēksu arī bez citrona sulas, jo vienkārši mājās nebija, bet uz veikalu tāda nieka dēļ negribējās skriet. Nav burkānu, uzcepiet ķirbja kēksu.
Labu apetīti un lai labi garšo!
- OLGA ELSTE PASTA AR PORTOBELLO SĒNĒM UN OLAS DZELTENUMU ĒRIKS DREIBANTS OLA MUNDIERĪ AR JAUNIEM KARTUPEĻIEM UN GAILENĒM
- OLGA ELSTE VASARAS DĀRZEŅI AR KAZAS SIERU UN OLU ĒRIKS DREIBANTS GOGELMOGELIS AR SVAIGĀM OGĀM
- LAURA GRĒVIŅA OLAS AR GRIĶU PĀRSLĀM UN GAILENĒM ĒRIKS DREIBANTS GIN FIZZ
- LAURA GRĒVIŅA VASARAS SALĀTI AR TUNCI BRIGITA DAMBE GRIEĶU BURGERI AR VĒRŠACI
- ANNIJA APSĪTE CHAMPIGNON QUICHE JEB KO DARĪT, KAD MĀJĀS DAUDZ OLU BRIGITA DAMBE BRĪVDIENU RĪTU PLAUCĒTĀS OLAS
- ANNIJA APSĪTE SĀLĪTAS ĶILAVAS AR OLĀM ILZE LIPSKA VASARAS LAPU SALĀTI AR VĀRĪTĀM OLĀM
- DANA ROŽLAPA BURKĀNU KĒKSS ILZE LIPSKA OLU SALĀTI - KĀ BĒRNĪBĀ
- DANA ROŽLAPA RIKOTAS PANKŪKAS AR SVAIGO PLŪMJU MĒRCI SANTA MATULE BANĀNU PANKŪKAS
- ZIGISMUNDS SIRMAIS TUNČA SALĀTI SANTA MATULE VESELĪGĀ PĒC-SACENSĪBU UZKODA
- ZIGISMUNDS SIRMAIS UZKODA STARP TRENIŅIEM – MAIZĪTES AR OLU UN BEKONU ANSIS KLINTSONS SALĀTI AR VĀRĪTU OLU
- UNA ULME OLU MASKAS SEJAI UN MATIEM ANSIS KLINTSONS GRAUDU RIKA AR VĀRĪTU OLU UN ZAĻUMIEM
- KATRĪNA PURIŅA-LIBERTE TIRAMISU AR OGĀM ANASTASIJA MARUTA VEĢETĀRIE TAKO AR OLU
- SIGNE MEIRĀNE POLENTA AR DĀRZEŅIEM UN BEZ MIZAS VĀRĪTU OLU LĪNA MŪZE AR TĪTARA GAĻU UN SPINĀTIEM PILDĪTS TOMĀTS AR OLAS CEPURĪTI
- PAULA ROZE SILTI SVAIGIE VISTAS SALĀTI LĪNA MŪZE CEPTAS OLAS PAPRIKAS “ FORMIŅĀ” AR BEKONU, BIEZPIENU UN RUDZU MAIZI
- ANASTASIJA MARUTA VESELĪGAIS OLBALTUMA DZĒRIENS PĒC TRENIŅA LĪNA MŪZE CEPTAS OLAS PAPRIKAS “ FORMIŅĀ” AR BEKONU, BIEZPIENU UN RUDZU MAIZI