Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!

Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!

DANA ROŽLAPA
Sportiste, riteņbraucēja

BURKĀNU KĒKSS

Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādi veikalā pirkti našķi, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.

Pie reizes bija ļoti labs iemesls notraust putekļus ne tikai no kēksa veidnes, bet arī no manas mājas lapas recepšu sadaļas.

Šoreiz tapa burkānu kēkss, ko ķirbju sezonā var modificēt par ķirbja kēksu.

SASTĀVDAĻAS:

  • 350 gr miltu
  • 1 ½ tējkarote cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls
  • 3 olas (izmantoju Balticovo brīvo vistu olas)
  • 175 ml saulespuķu eļļas (var izmantot olīveļļu)
  • 2 banāni
  • ½ citrona sulas
  • 150 gr sarīvētu burkānu
  • 100 gr žāvētu dzērveņu

PAGATAVOŠANA:

  1. Ieslēdz cepeškrāsni un ļauj tai uzkarst līdz 180 grādiem (atkarībā no cepeškrāsns, iespējams būs nepieciešama zemāka temperatūra);
  2. Ietauko veidni un izkaisa ar miltiem;
  3. Miltiem pieber cepamo pulveri un sāli;
  4. Citā traukā saputo olas ar cukuru. Pamazām pieputo klāt eļļu. Es putošanai izmantoju vienkāršu ar roku putojamo slotiņu. Varat, protams, izmantot arī rokas blenderi.
  5. Saputotās olas ar cukuru un eļļu pievieno miltiem un samaisa.
  6. Sašķaida vai sablenderē banānus. Es parasti to daru ar dakšiņu.
  7. Banāniem piespiež pus citrona sulas un tos pievieno mīklai.
  8. Mīklai pieber arī sarīvēto burkānus un žāvētās dzērvenes.
  9. Visu samaisa.
  10. Mīklu lej sagatavotajā veidnē, liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu. Kēkss ir gatavs, kad iedurot vidū koka irbulīti (es izmantoju visvienkāršāko sērkociņu), tas ir sauss. Izņemot no cepeškrāsns, kēksam aptuveni 10 minūtes ļauj padzist veidnē, tad izņem no tās un atdzesē pilnībā.

#pieliecolu

PIEZĪMES:

Ja sagribas uzcept burkānu kēksu, bet konstatējat, ka mājās nav saulespuķu eļļa, droši to varat aizstāt ar olīveļļu. Vēlams, lai tā nebūtu extra virgin. Esmu cepusi arī ar to, bet tad var just nedaudz olīveļļas asumu. Esmu eļļu aizstājusi arī ar sviestu, bet tad nedaudz pasildiet sviestu, lai mīkla iegūtu vajadzīgo vijīgo konsistenci. Savukārt, cukurniedru cukuru varat aizstāt ar parasto cukuru vai arī gaišo muskovado cukuru. Burkāni labi draudzējas ar valriekstiem. Varat droši mīklai piemest sauju sakapātu valriekstu. Esmu cepusi šo kēksu arī bez citrona sulas, jo vienkārši mājās nebija, bet uz veikalu tāda nieka dēļ negribējās skriet. Nav burkānu, uzcepiet ķirbja kēksu.

Labu apetīti un lai labi garšo!

Saite uz Danas Rozlapas Blogu.

BURKĀNU KĒKSS