Ola - vairāk nekā tikai brokastīs! Šis brinišķīgi daudveidīgais un tik ļoti mainīgais produkts ļauj mums paspert soļi tālāk un visdažādākajos veidos to pievienot jebkurā dienas laikā baudāmiem ēdieniem!
Pievieno olu salātiem, svaigiem vai pagatavotiem dārzeņiem, sacepumiem un tik daudz kam citam! Iedvesmai piedāvājam #pieliecolu draugu brīnumgardās receptes!
ILZE LIPSKA
Bioloģiskā lauksaimniece un bloga “Absolūts Ēd” autore
OLU SALĀTI - KĀ BĒRNĪBĀ
Nudien neatceros, vai šos salātus ēdām ziemā, bet vasaras brokastīs, kad pirms tam jāaizskrien uz dārzu pēc lociņiem un dillītēm.... mmm... bērnības vasaras garša!
Eksperimentēts ir daudz, bet klasika tomēr vai nu atmiņu dēļ vai.. bet ir gardākā versija. Šad tad gan te likām klāt arī mencu aknas, tā ir vienīgā lieta, ar ko tiešām te varētu papildināt, bet nu reizi pa reizei tik.
NEPIECIEŠAMS:
- vārītas olas
- sviests
- sāls, pipari
- lociņi un dillītes
PAGATAVOŠANA:
Vārītās olas saspaida ar dakšiņu, pievieno mīkstu sviestu un visu samaisa kopā. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Un smalki sagrieztus lociņus dillītes (vai arī tik smalki, cik nu bērni paši sagriež..)
Bērnībā tā bija baltmaize, kas neiztrūkstoši gāja kopā ar šo kombināciju, bet, tā kā nu jau teju pusgadu paši cepam maizīti, un garšas kārpiņas arī pa šiem gadiem mainījušās (bet varbūt vienkārši mūsdienās vairs necep tik garšīgu baltmaizi?), tad salātus liekam uz pilngraudu biešu maizītes. Lai gan saucam par olu salātiem, nekad neesam ēduši tos kā salātus, bet vienmēr kopā ar maizes šķēli, liekot olas uz maizes.
Un diena var sākties! Par olām runājot.... kad izvārīju šīs olas, saliku šķīvī, atmiņā atausa ne tikai vasaras rītu brokastis, bet ģimenes laivu braucieni. Mamma stāsta, ka mēs mazi būdami, kā iekāpām laivā, tā mums vajadzējis ēst! Apetīte svaigā gaisā nudien ir daudz labāka, ne? Nav ne jausmas, kas vēl mums toreiz tādos laivu braucienos bija līdzi, bet vārīta ola katram bija noteikti. Aizverot acis to pilnīgi redzu, Gauja ar roku aizsniedzama, un vārīta ola rokās... Dīvaina ir tā cilvēka atmiņa, sakiet ko gribat. Pēc kāda principa tā izvēlas sīkumus, ko saglabāt, velns viņu zina.
Šos salātus gatavoju Balticovo kampaņas PIELIEC OLU ietvaros. Biju patīkami pārsteigta uzzinot, ka Balticovo ir tādas Brīvo vistu olas (tās, kuras apzīmē ar cipariņu 1, nevis 3, kas ir teju visām veikala olām, jo tās ir dējušas vistas sprostos). Tiesa, es diezgan sen nebiju veikalā gar olu plauktu nogājusi, bet savlaik tādas olas vajadzēja ar uguni meklēt. Visi tik gudri runāja, ka jāpērk tādas, bet kur tad tādas dabūt, ja lielveikalā nav? Tagad ir izvēle.
- OLGA ELSTE PASTA AR PORTOBELLO SĒNĒM UN OLAS DZELTENUMU ĒRIKS DREIBANTS OLA MUNDIERĪ AR JAUNIEM KARTUPEĻIEM UN GAILENĒM
- OLGA ELSTE VASARAS DĀRZEŅI AR KAZAS SIERU UN OLU ĒRIKS DREIBANTS GOGELMOGELIS AR SVAIGĀM OGĀM
- LAURA GRĒVIŅA OLAS AR GRIĶU PĀRSLĀM UN GAILENĒM ĒRIKS DREIBANTS GIN FIZZ
- LAURA GRĒVIŅA VASARAS SALĀTI AR TUNCI BRIGITA DAMBE GRIEĶU BURGERI AR VĒRŠACI
- ANNIJA APSĪTE CHAMPIGNON QUICHE JEB KO DARĪT, KAD MĀJĀS DAUDZ OLU BRIGITA DAMBE BRĪVDIENU RĪTU PLAUCĒTĀS OLAS
- ANNIJA APSĪTE SĀLĪTAS ĶILAVAS AR OLĀM ILZE LIPSKA VASARAS LAPU SALĀTI AR VĀRĪTĀM OLĀM
- DANA ROŽLAPA BURKĀNU KĒKSS ILZE LIPSKA OLU SALĀTI - KĀ BĒRNĪBĀ
- DANA ROŽLAPA RIKOTAS PANKŪKAS AR SVAIGO PLŪMJU MĒRCI SANTA MATULE BANĀNU PANKŪKAS
- ZIGISMUNDS SIRMAIS TUNČA SALĀTI SANTA MATULE VESELĪGĀ PĒC-SACENSĪBU UZKODA
- ZIGISMUNDS SIRMAIS UZKODA STARP TRENIŅIEM – MAIZĪTES AR OLU UN BEKONU ANSIS KLINTSONS SALĀTI AR VĀRĪTU OLU
- UNA ULME OLU MASKAS SEJAI UN MATIEM ANSIS KLINTSONS GRAUDU RIKA AR VĀRĪTU OLU UN ZAĻUMIEM
- KATRĪNA PURIŅA-LIBERTE TIRAMISU AR OGĀM ANASTASIJA MARUTA VEĢETĀRIE TAKO AR OLU
- SIGNE MEIRĀNE POLENTA AR DĀRZEŅIEM UN BEZ MIZAS VĀRĪTU OLU LĪNA MŪZE AR TĪTARA GAĻU UN SPINĀTIEM PILDĪTS TOMĀTS AR OLAS CEPURĪTI
- PAULA ROZE SILTI SVAIGIE VISTAS SALĀTI LĪNA MŪZE CEPTAS OLAS PAPRIKAS “ FORMIŅĀ” AR BEKONU, BIEZPIENU UN RUDZU MAIZI
- ANASTASIJA MARUTA VESELĪGAIS OLBALTUMA DZĒRIENS PĒC TRENIŅA LĪNA MŪZE CEPTAS OLAS PAPRIKAS “ FORMIŅĀ” AR BEKONU, BIEZPIENU UN RUDZU MAIZI